De cv-ketel is één van de belangrijkste apparaten in uw woning. De ketel zorgt er onder meer voor dat er warm water uit de kraan stroomt. Daarnaast verwarmt een cv-ketel het water in uw verwarmingsinstallatie. Hierdoor maakt u het altijd aangenaam warm in huis. Helaas kan het zo zijn uw ketel dienst weigert. Dit kan veroorzaakt worden door een te lage waterdruk. In dat geval moet u uw cv-ketel bijvullen. In deze tekst leggen wij u uit hoe u zelf uw cv-ketel bijvult.
Benodigdheden
Heeft u uw cv-ketel nog niet eerder zelf bijgevuld? Dan weet u vast niet hoe u te werk moet gaan. Begin daarom nooit zonder de juiste voorbereiding. Zorg er allereerst voor dat u over alle benodigdheden beschikt. Gaat u uw cv-ketel bijvullen? Neem dan altijd een emmer mee om het water op te vangen. Hierdoor voorkomt u mogelijk waterschade. Een doekje komt ook altijd van pas. Zorg daarnaast dat u over de juist slang beschikt en neem voor de zekerheid een waterpomptang mee. Zonder deze benodigdheden wordt uw cv-ketel bijvullen een lastige opgave.
Stappenplan cv-ketel bijvullen
Nu u weet wat er nodig is om uw cv-ketel bij te vullen, wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Om het u allemaal wat makkelijker te maken, hebben wij een stappenplan voor uw cv-ketel bijvullen opgesteld.
Draai de thermostaat terug
Voordat u begint met uw cv-ketel bijvullen, draait u uw thermostaat terug. Draai deze zo ver mogelijk terug. Wacht vervolgens 15 minuten.
Schakel de cv-ketel uit
Nadat het verwarmingssysteem volledig is afgekoeld, schakelt u de cv-ketel uit. Haal hiervoor simpelweg de stekker uit het stopcontact.
Sluit de slang aan op de waterkraan
Als uw cv-ketel eenmaal uit staat, gaat u op zoek naar de waterkraan. Deze bevindt zich vaak onder of naast de ketel. Heeft u deze gevonden? Sluit er dan één kant van de slang op aan.
Vul de slang met water
Pak nu het andere uiteinde van de slang vast met de opening naar boven. Draai de waterkraan vervolgens zachtjes open. De slang vult zich hierdoor met water. Laat hem zo vol mogelijk lopen, zodat de meeste lucht uit de slang is.
Sluit de slang aan op de ketel
Zit de slang bijna geheel vol met water? Dan kunt u uw cv-ketel bijvullen. Sluit hiervoor het andere uiteinde van de slang aan op de vulkraan van de ketel.
Draai de kranen open
Wanneer de slang is aangesloten op de waterkraan en de kraan van uw cv-ketel, opent u de kranen. Open eerst de waterkraan en vervolgens die van de ketel.
Vul tot 1,5 à 2 bar
Zodra het water het systeem in loopt, houdt u de drukmeter in de gaten. Blijf uw cv-ketel bijvullen tot de meter op minimaal 1,5 bar en maximaal 2 bar staat. Sluit vervolgens eerst de kraan van de ketel en vervolgens de waterkraan.
Koppel de slang los
Koppel nu de slangen los van de kraan. Begin met de kant die aan de kraan van uw cv-ketel zit. Draai deze los en vang het resterende water in de slang op met een emmer. Draai vervolgens de slang van de waterkraan af.
Koppel de slang los
Koppel nu de slangen los van de kraan. Begin met de kant die aan de kraan van uw cv-ketel zit. Draai deze los en vang het resterende water in de slang op met een emmer. Draai vervolgens de slang van de waterkraan af.
Waarom cv-ketel bijvullen?
In het bovenstaande stappenplan gaven we al aan dat de waterdruk van uw cv-ketel altijd tussen 1,5 en 2 bar moet zitten. Is de druk lager? Dan kan dit schade aanrichten aan uw cv-ketel. In het ergste geval moet u uw ketel vervangen. Inspecteer de waterdruk van de ketel daarom regelmatig. In de meeste gevallen moet een ketel één à twee keer per jaar bijgevuld worden.
Laat uw ketel bijvullen
Lukt het u niet om zelf uw cv-ketel bij te vullen? Of daalt de waterdruk snel weer onder 1,5 bar? Schakel dan een loodgieter in Maastricht in. Deze specialist kan uw cv-ketel bijvullen. Zodoende weet u zeker dat de waterdruk altijd goed is. Daarnaast kunnen zij kijken of er mogelijk iets mis is met het systeem wanneer de druk te hoog of te laag is.